03 september 2011

Fusk (Bild nr 229 rest 136)

Jag säger det på en gång.
Denna bild är fusk.
Det fanns inga lysande hål på flugisen, däremot var prickarna bort.
En svampexpert jag träffade förra året i jobbet talade om för mig att om det regnar mycket, så sköljs prickarna av.
Å det är sant.

I dag kom ett besked som gjorde mig ledsen och besviken.
Terje Hellesö har manipulerat bilder och utgett dem för att vara äkta.
Mer att läsa på Fotosidan och i Aftonbladet bland annat.

Sånt är så trist, så lågt, så förstörande för tilltron till fotografer och deras bilder i framtiden.

Jag har träffat Terje och lyssnat till föreläsningar flera gånger.
En del av hans bilder har verkligen satt sig i mitt hjärta och varit en inspirations källa. Men nu tänker jag "var den verkligen äkta"?
Det kanske går över, för i sanningens namn, så är det faktiskt en duktig fotograf.
Som nu gått över gränsen.
Undrar när pressen att prestera mer och mer utstickande bilder blev för stor?

Han är förmodligen inte ensam heller.
Och det känns ännu tråkigare.

9 kommentarer:

AnnaKK sa...

Jag följde hela dramat (eller vad man ska säga) via Fotosidan.se - vilken tragedi faktiskt! :-( Jag vet inte om jag tycker mest synd om fuskaren själv precis. Han har ju varit en stor förebild (närmast en guru!?) för så många andra. Innan det stod klart att han verkligen hade manipulerat sina foton, fanns de ju de som var beredda att dö (nästan!) för hans och hans oskulds skull... Undrar just hur det känns för dem nu - att ha blivit så grundlurade av sin vän och idol. :-(

Vi får väl se om han återkommer med nya foton framöver - helst då med en ny titel också, kanske. Jag har länge tvekat på om hans foton (av det slag som var aktuella nu) verkligen skulle kallas för naturfoton... För mej har de känts som konstfoton, även om motiven ju var natur... Så Terje "Konstfotoggrafen" Hellesö, bör det nog bli i fortsättningsvis!? <:-)

AnnaKK sa...

Skulle väl sagt nåt om din manipulation också, förresten! Det är inte så att det faktiskt ÄR en riktigt tvättäkta självlysnade svamp!? Fotad hösten -86 nånstans i Gävletrakten, där det ju föll ner så mycket radioaktivt skit från Tjernobyl. ;-)

Förresten, en gång till. Jag kan inte släppa Terje utan att få irritera mej på en sak till... Tänk att han snodde ANDRAS foton för att göra sina manipulationer!? DET tycker jag är det allra LÄGSTA!! Om det åtminstone varit lodjurs- och mårdhundsfoton från hans egen bildbank (tagna på zoo, typ) som han hade klippt in i sina naturfoton, men nädå... >:-I

I och för sej har jag ibland gjort precis samma sak - lånat en detalj eller så nånstans ifrån. Och inte talat om det! (Ex: http://fotografiskansbesta.blogg.se/2010/june/2010-del-i.html OS-mössa och curlingklot) Men å andra sidan har jag inte blivit (och inte heller haft ambitionen att bli!!) utsedd till årets sportfotograf heller på grund av de bilderna!! :-D

Della sa...

Va, såg inte svampen ut så där irl??? Det hade varit kul. Då hade jag kunnat gå ut i skogen nu på morgonen i den fasta förvissningen att det visst finns sådana svampar och att jag SKA hitta en.
Om Terje... bildförändringar är helt ok för min del om man inte påstår att det är äkta. Eller att sammanhanget gör så att man förleds att tro att det är äkta. (Haha, du klarade dig bra här! :-))

Elisabeth sa...

Ta´t lungt Anna! Det är helt okay att maipulera i en blogg!

Det är en konst att kunna manipulera en bild på ett bra sätt, en konst som jag i just denna blogg pysslar med. Nu är det inte så ofta som jag har "klipt och klistrat" in eller bort saker, som förändrar bildinnehållet men kommer säkert göra så fort jag får lite extra tid över. (det är det som är totalförbjudet i tidningsvärlden) I en blogg tror jag inte ens du behöver skriva att den är manipulerad?

Däremot skulle jag skulle aldrig använda en förändrad bild (bildbudskap) i jobbet, såvida det inte ska vara så och det är omnämt vid publiceringen. Jag kan alltid visa upp mina RAW-filer, vilka fungerar som original.

Vid min utmanings början skrev jag just om min inställning i denna fråga under utmaningen 2011 i högerspalten.

Att publicerar i en dagstidning och påstå det är äkta Det är då som det blir riktigt fel!
Att hävda att en bild är bevis för något, och så är den fejk, då är det så lågt att det finns inte.

Det är väl just det Terje har gjort. Hade han sagt som det var hade i alla fall jag tyckt det var läckra bilder. Och då i rätt fack: De manipulerade.

Lite så som Della också skriver. :-D
Nu vet jag inte om din kommentar hamnar ovan eller under denna... Har nämligen godkänt den undertiden jag skrivit på min!

Nu ska Flinga till skolan! (grundkurs) Ha en fin söndag alla!

AnnaKK sa...

Just det... Det är värre att manipulera sina vänner (och omgivningen) än sina bilder!!! :-) Återstår då att se om TH har några vänner kvar efter det här... Och nån fru!? Hon för ju tydligen hans talan just nu... Suck!

Nå, skit i det! Det händer snart något nytt i nyhetsvärlden som slår detta med häst- eller ivarjefall några mårdhundslängder. :-D

Kul med söndagsskola - iallafall när det är hundar inblandat! :-) Fast... var det inte nån präst nån stans som skulle hålla typ älgjaktsgudstjänst idag, och välsigna så väl jägarna som älgarna (och övriga församlingen)!? Festlig idé - jag gillar när kyrkan breddar sin målgrupp!! :-)

Ha det så najs på kursen!!!

annette sa...

Även om Du inte hade skrivit att detta var fusk så hade jag automatiskt sett det med egna ögon, för så mkt svamp har jag plockat i min dag;)
Väldigt tragiskt detta med TH, min känsla kanske har svalnat under dagen och kanske jag just nu tycker mest synd om honom, för jag tror inte att han mår så bra och han mådde definitivt inte bra då han gjorde dessa fuskbilder heller tror jag, måste ha varit oerhört pressad att prestera.
Hoppas att någon står vid hans sida nu och stöttar!
Kul med "söndagsskola" för hundar, där skulle nog även jag trivas;)

annette

Bonnfrua sa...

Såg din svamp redan i morse men rautern var inte medgörlig och sedan sken solen...
Den där svampen, tja är den inte radioaktiv så är den ju helt klart manipulerad så det är det inte svårt att gissa sig till.:-)
Hela den här Terje-grejen... AnnaKK har sagt så mycket så jag har inget att tillägga.
that´s it!

JL-Assistans sa...

Ang. Terje Hellesö.... En stor suck.

Ansedd som en Naturfotograf av hög rang.. ialla fall tidigare.. Detta FÅR bara inte hända. Men det gjorde det tyvärr, och som du skriver , han är nog tyvärr inte ensam.

Elisabeth sa...

Dubbelsuck...
Nu är han också polisanmäld, pga alla extra resurser som lagts ut för att spåra den mårdhund som inte fanns...
:-(

Bloggintresserade