01 juni 2011

Aftonbladet anno 1898 (Bild nr 134 rest 231)


Detta var faktiskt en total överraskning!
Det innebär att huset inte flyttades till gården 1943, som vi trott hela tiden, utan förmodligen byggdes här 1901, då den senaste daterade tidningen hittats.
Det kommer fler bilder på fynden i mellanbjälklagen på ovanvåningen. Det är bland annat en psalmbok och andra namnade böcker med även gårdens namn Liljestorp och människor namn. Förutom alla gamla skor, trasmattegarner, trådrullar, patroner, skelettdelar, vattenpipa, träbitar, stenar, grus, bös, kvistar, gräs(?) och damm i massor.

Fortsättning följer...

Bilden är justerad i kontraster, namnad och slutskärpt. (lägg märke till att det är en ritad bild på "ettan" så var det på alla förstasidor jag hittade!)
Det är för mycket kontrast och veck på sidan, detta för att jag tog bilden direkt på loftet. Det kommer bättre sen.

6 kommentarer:

annette sa...

Vilka fantastiska fynd Ni gör på loftet, kan ju bli en hel historiebok;)
Måste oxå vara kul för Dej som jobbar med tidning idag att se hur det såg ut " på den tiden"

Ha det bra!

annette

Elisabeth sa...

Det jag faktiskt mest tänker på är hur det kom sig att en Stockholmstidning hamnat här mitt i skogen?
Att AB än i dag har samma typsnitt på sin logga och vad som skrivits i artiklarna. Återkommer om det mer senare tillsammans med referat för det är verkligen spännande!

Ha det du med!

AnnaKK sa...

Åh, vad spännande!! :-) Och ni har hittat mer än bara gamla tidningar - nu får du ju tvunget avsätta ett av rummen till museum!? :-D

I vår frys (av alla underliga ställen... Men jag tänkte att eventuell ohyra osv dör där!?) ligger en gammal tidning som maken hittade när han hjälpte sina föräldrar att byta tak på ett av deras hus för ett par år sen. Kommer inte ihåg nu hur gammal den är, men blev plötsligt sugen på att ta upp den och läsa lite! :-)

Elisabeth sa...

Ja, Anna, nu blir det lite mindre boyta för dig! Fast vi kan ju sätta tidningarna på väggen, så tar de inte så mycket plats?
*asg*

Läs läs läs! Det är så annorlunda och fantasin får sådan fart.
Nu vet jag!
Om DU tar en artikel i din gamla tidning, och bildsätter den?
Så tar jag en ur min och bildsätter, för på min sida så finns inga foton alls.
Deadline inom några veckor eller så.
Deal???

Bonnfrua sa...

Så härligt att hitta gamla saker så där!
Din "dammbild" det var väl inte "kolstubb" bara va, för då är allt svart. Hua, det var det i mitt föräldrahem när de renoverade. Överallt i skåp och låder låg det svart puder, hur mycket de än tapade för.

AnnaKK sa...

Jag har hittat tidningen, men det visade sej att det inte var en vanlig dagstidning utan en veckotidning - fast den ser precis ut som en dagstidning, fast inte lika många sidor... Så det är inga "riktiga" artiklar i den - men precis som du skriver, inte heller några bilder. Så jag ska kolla lite och se om det kan funka att anta din utmaning iallafall! :-D

Bloggintresserade