09 februari 2012

Utamaningen Teknik 6: Panorering

Först av allt vill jag be om ursäkt att jag var lite för dålig på att informera vad jag menade i förra utmaningen.
Det gällde alltså att inrama något naturligt så att ögat drogs till det man ville visa. I min demo-bild var det alltså oskärpan tillsammans med fiolstråkarna som ramade in flickans ansikte, de andra bara talade om att hon fanns i ett större sammanhang. Därför kommer det bli en ny omgång vad det lider med denna teknik igen. En lite bakläxa, mest för min egen del...

Nåväl. Teknik nr 6 blir alltså att Panorera.
Det innebär att man följer ett motiv i farten. Om man panorerar på en bil så gäller det att med en svepande rörelse följa med bilens rörelse, på en relativt lång tid, 1/60 kanske, så att man får bilen skarp och bakgrunden i rörelse oskärpa!
Det kan också gälla en hund, människa eller häst, men då kommer det även bli rörelseoskärpa på benen som rör sig. På bilen blir det ju självklart på fälgarna.

Det här är en teknik om man vill visa på att något går fort. Men det är alltid viktigt för ögat att få något i skärpa att vila på, ögat liksom vill det för att finna ro. Ögat dras till ljus och skärpa. Men gillar att tankarna får flyta ut i oskärpa... Eller blev jag för luddig nu?

Vad som är viktigt när man panorerar är att hålla kameran still i höjdled. Ha gärna ett enbenstativ om möjligheten finns. Men det går absolut också utan. Man ska alltså fokuser på en punkt på motivet, ex främre bilfönstret, i tex mittersta mätpunkten i kameran, sen följer man bilen och ser till att mittersta mätpunkten hela tiden befinner sig på samma punkt i främre bilfönstret.
Man börjar med att följa motivet, därefter rullar man mjukt över fingret på avtryckaren, alltjämt följande av motivet, och låter den gå i botten, man fortsätter följa motivet lite till så att man säkert har låtit exponeringen bli klar.
Ut och testa!

Det är alltså den relativt långa tiden och den svepande rörelsen som gör panoreringseffekten. Det svåra i utmaningen är att få det skarpa skarpt!

Ska se om jag hittar en visningsbild i arkivet. Har jobbat i kväll så det blev lite sent detta!

 Redovisning onsdagen den 15 februari, Lycka till!

4 kommentarer:

annette sa...

Panorering för mej är att sitta i en dikeskant och fånga en bil i hög fart en skön och varm sommardag, får väl se hur det går med det i helgen;))

annette

Elisabeth Källblad sa...

Det låter mysigt, men lite farligt! Tänk på att det är halt och att bilar åker ner i diken titt som tätt!
:-)

Bonnfrua sa...

Det här var svårare än det låter... ska fortsätta jobba på´t.

Elisabeth Källblad sa...

Hejja Bonnfrua!
Precis så ska det låta, på´t igen!
Det är då man kommer någon vart.

Är det något du undrar över så fråga bara!

Bloggintresserade