28 februari 2014

De första tiggarna i Nossebro.


Jo, jag vet. Tiggare är vanligt numer i säkert hela landet.
Men jag tror mest i storstäderna, där det till och med upplevs som ett problem om jag har förstått frågan rätt.
Men hos oss, här i Nossebro, kändes det nästan lite exotiskt när det i dag dök upp två tiggare.
För första gången i Nossebro!
Och visst blev det reaktioner. Men få vågade närma sig dem.
Det verkar som att den största reaktionen var att det är synd om dem. Och så kan det vara.

Men jag är ju född nyfiken. Så jag gick fram och pratade med kvinnan utanför ICA.
Hon heter Adriana är 43 år och bor i Bukarest i Rumänien. Hon är gift med Dura ion, det var han som spelade så glada och fina låtar vid systembolaget.
De har fem barn ihop, just nu finns de i Göteborg, det är också där de kamperar hela familjen.
Det var för två månader sedan som de kom till Sverige och sedan dess tiggt, mestadels i Göteborg. Men exakt varför de kom till Nossebro var svårt att få klarhet i. Vi hade vissa språkbesvär. ;) Men de hade åkt bil hit för de sover i Gbg. De satt utanför ICA och systembolagen sedan nio tiotiden i morse tills att butikerna stängde i dag. Till den 15 mars är deras återresa till Rumänien planerad.

Varför jag skriver detta? Jo, för de är inte bara tiggare. De människor, de är föräldrar, de gillar inte att tigga, precis som du och jag. När man vet lite mer om någon, blir det lättare att förstå.

Röster i byn:
–Det är synd om dem! Men var ska det sluta? Med hela Ukraina till exempel? Var ska engagemanget ta slut och Hur mycket får det kosta? Hur mycket får det kosta den enskilda individen?

–Väldigt förvånad att de fanns på en sådan här liten ort. Det är synd om dem, och jag känner mig lite beklämd. Detta är ju egentligen ett problem som måste lösas inom EU eller i deras egna länder.


3 kommentarer:

Philip Källblad sa...

Nossebro känns som en dålig ort att tigga i,såg dock för första gången en tiggare i Skara tidigare idag...

AnnaKK sa...

Det får väl vara nåt år sen jag för första gången såg tiggare i Älmhult, och på nåt vis berörde det annorlunda än när man ser dem i storstäderna. Kan inte riktigt säga varför, men när det gäller tiggarna i Malmö för några år sen (hur det är där nu vet jag inte, för jag har inte varit där på ett par år) så fanns det mycket som tydde på att det var nån slags trafficking inblandat i det hela. Dvs att någon annan tog hand om det som tiggarna fick ihop, och då kändes det helt fel att ge något... Men de som kommer till Älmhult nu kan ha gjort det helt i egen regi, och tigger isåfall helt och hållet för sin egen skull - klart att de inte skulle göra det om de inte var i desperat behov av det. :-( Och när man ser tex tv-reportage om hur romerna i Rumänien har det, så är det egentligen inte alls svårt att förstå att de "griper ett sista halmstrå" och tar sej hit.Anonym sa...

Kostade mer att åka upp hit med bil en vad dem får som tiggare hahahah

Bloggintresserade