24 mars 2010

Föreläsningen om Hjärnåldern.

I går var det föräldrarmöte med föreläsning till förrätt.
Professor Rolf Ekman kom. Han skulle ju föreläsa om hur vi skulle få våra barn att prestera maximalt hela livet...
Det var en missvisande beskrivning. Visst, det hade med det att göra, men ämnet var Hjärnan. Och hur kan vi hjälpa våra unga till goda vanor som stärker hjärnans kapacitet hela livet.

Det var intressant, mycket. Han är en hjärnforskare i övre pensionsåldern. Full av energi och glädje inför sitt ämne.

Det som kändes mest var att han slog hål på myten om "ålderstrappan" och förlorade hjärnceller. Ni vet den där trappan som startar med en liten nyfödd som kliver uppåt och avverkarar skola, utbildning, familjebildning, och sen vid femtio så börjar den kliva neråt. tills det är dags att hamna två famnar ner.
I dag vänder den inte. Vi blir klokare och bildar nya hjärnceller hela livet. Detta är nytt i forskningen sedan tio år. Men det gäller att låta hjärnan vara med och gympa hela livet.

Hjärnan behöver bra mat för att "smörja maskineriet", motion för syresättningen och sömn. Vi bör sova mellan 6-8 timmar per dygn, men, inte nödvändigtvis i ett sträck! (gäller alltså vuxna... barn och ungdomar behöver sin ro på natten 8-10 timmar)

Så det handlade inte om prestationsångest, utan att följa med kroppen och hjärnans möjligheter istället för att motarbeta den. Han var allt klok den mannen. Det är också av stor vikt att ha kul i livet, sa han.

Lite provokativt ställde han också frågan "Vad är meningen med livet?" Och svaret var, "Att dö ung"... Dock, med tillägget "Efter ett långt liv".
En sån kille kan man ju bara inte låta bli att gilla...

Inga kommentarer:

Bloggintresserade