10 januari 2012

RESULTAT teknik 1 Fönsterljus

Så har vi kommit till första teknikredovisningen.
Vi mjukstartade med fönsterljus.
Här är mina resultat, det blev två för det svåra är ju vintertid just bristen på ljus.

Detta är min "panikbild". Vilket också jag tycker syns lite på min snällaste granne som fick ställa upp med två minuters varsel! Tusen tack för det!
Klockan har blivit halv fyra och solen är på väg ner, men en liten stråle kom in i hennes vardagsrum. Där placerade jag henne ca två meter in i rummet och jag stod och tryckte lite vid sidan av fönstret. Ljuset faller rätt hårt in på hennes framsida och övergången blir rätt skarp.
Resten av rummet blev mörkt och väldigt blått. Jag mätte ljuset på hennes kind och använde mig av iso 1000 f2,8 och 1/160 50mm.
Som eferbehandling har jag bara gjort lite sedvanlig retusch. Jag har varit noga med att inte förändra hur ljuset avtonas snabbt i ansiktet.
Denna effekt med mörkare rum får man också om man skärmar av fönstret och gör en "egen solstråle" när det finns ljus i överflöd. Typ på sommaren.

Det här är en tjej som finns mycket nära mitt hjärta.
Hon och hennes kille kom över och delade en lunch med oss i söndags, en lunch med en liten fotosession! Tack snälla för det!
Det var helmulet ute och klockan visade på kvart i tre, så det var i senaste laget. Ljuset är svinmjukt och kommer in från vänster sida. Det syns att det är en ljusare sida och en mörkare, men ljuset är så mjukt så mjukt så! Hon står bara knappt en meter från fönstret (n/ö-läge) och jag har iso 6400 f4 och 1/60 60mm. Bakgrunden är mörk och delvis avskärmad annars hade den framkommit betydligt mer.
Bilden är lite skönhetsretuscherad men jag har noga aktat mig för att förändra något ljus alls.

Trots att det är min egen utmaning och jag borde lagt ner krut på den, så har det kommit massor av annat mellan. Jag har bland annat gjort en rolig och spännande industrifotografering, mer om det när det släpps. Det har med de reklambilder som jag tog i höstas att göra.
Det hela är så kul och det absolut roligaste är att min uppdragsgivares och mina bildtankar är rätt synkade. Det är då det blir riktigt roligt att jobba med bild!

Om nu någon annan vill redovisa en bild med fönsterljus så skriv i kommentarsfältet länken till det inlägg där du på din egen blogg lagt upp bilden. Jag har valt att ta på personer, men fotoobjekten har varit helt fritt. Läs mer här!

Nästa veckas teknik kommer upp under onsdagen här på bloggen.

13 kommentarer:

Bonnfrua sa...

Nu är en liten bild upplagd på min blogg:
http://bonnfruas365-bilder.blogspot.com/2012/01/teknik-utmaningen-2012-teknik-1.html

AnnaKK sa...

Här finns mitt bidrag: http://annakk.blogg.se/2012/january/fototeknik-fonsterljus.html

Internetuppkopplingen är som jag skrev i ett annat inlägg katastrof här idag, så nu tänker jag stänga ner datorn och göra något vettigt istället resten av dagen! ;-)

Så fort den funkar som den ska igen så kikar jag in här och kommenterar dina foton! :-)

(Återigen två avbrott medans jag skrev detta... Hur många det var undertiden som jag gjorde mitt inlägg vill jag inte ens veta!! Morr...)

Ha det fint!!! :-)

Mor Tuta sa...

Hej.
Jag har lagt upp en bild och vill testa din utmaning. Är alldeles ny med sådana här saker. Får se hur det kommer att gå.
Birgit

http://mummen.blogspot.com/2012/01/teknik-utmaning.html

Della sa...

Jag gjorde det!
http://vardagettaventyr.blogspot.com/2012/01/resultat-teknik-1-fonsterljus.html
Och du gjorde det! Återkommer. :-)

AnnaKK sa...

Vad olika dina porträtt här är - och då tänker jag inte så mycket på person och pose, utan på de båda olika ljusförhållandena. De gav verkligen varsitt utseende och uttryck. :-) Jag är ju ingen porträttfotograf, men vän av det naturliga ljuset är jag absolut - och jag uppfattar det som att du har använt det på optimalt vis i båda fallen.

När det gäller bakgrunderna så tycker jag också du har landat rätt i att ha den med det hårda ljuset och skuggorna helt nermörkad, och den andra i det mer skugglösa och mjuka ljuset lite "blurrig" istället.

Nåt tips på vad du kunde ha gjort annorlunda...? Ja, det får väl i så fall handla om att experimentera med vinkar, avstånd, brännvidder osv - men det har du ju förmodligen redan gjort, fast att du inte visar upp de fotona också här!?

Förhoppningsvis blir jag lite bättre på att lämna kritik fram över - känner mej rätt ringrostig ang det efter att ha varit fotoutmaningsfri så här pass länge! :-D

Elisabeth Källblad sa...

KUL ni är med Bonnfrua, Anna, Mor Tuta och Della! Det kommer kanske en till i morgon (torsdag)

Tack Anna!
Det ÄR svårt att kommentera andras bilder, och det verkar som om det bara är du som har gett dig i kast med mina bilder! :-)

Min förhoppning är att alla som är med i utmaningen ska tränas på att se på andras bilder som är tagna med en teknik man själv satts sig in i. Det är det som är nyttigt, och får en att tänka ännu bredare nästa gång man kommer i den fotograferingssituationen. Även jag har supernytta av att se de andras bilder, ju fler jag kommenterar desto mer lär jag mig.

Och här handlar det om konstruktiv kritik! Inte skitsnack eller sågningar! :-)

Della sa...

Här återkommer jag. :)
Om bilderna. Jag har uppfattningen att du vet vad du håller på med gällande ljus från fönstret i kombination med inställningarna på kameran. Jag tror inte jag har något "tips" att komma med. Allt är väl en fråga om vilken typ av bild du vill få fram och i vilken vinkel du väljer att visa motivet. Och sedan komma ihåg att praktisera detta även i lägen när det ska gå fort. Om jag ska säga något mer så kan jag tycka att ljuset i den nedre ansiktet är lite för ljust på handen. Där fösvinner detaljer. Det är väl den delen som är närmast fönstret/ljuskällan.
Det var inte lätt det här. Men kul. :)

Bonnfrua sa...

Lite funderingar kring mitt foto:
Du skrev att det var taget i motljus, öh det var inte tanken. Ärligt talat använde jag mig av Scott Kelbys bok för att begripa något om det hela. Tanken var alltså inte motljus utan sidoljus.

Och om jag nu skulle ha med mer fönster och mörker, hur får jag fram mörkret när det faktiskt är ganska ljust inne på den grå-vit-kaklade toan?

Bara några undringar för att fatta vad det är jag gör och hur jag kan förbättra det.

Det är jättekul att du trots allt annat även tar dig tid till att dra igång en sådan här utmaning. Imponeras av din ork och kreativitet.
En liten tanke: har du någon slags logga vi kan använda vid våra "teknikbilder" och på så sätt göra lite mer reklam???

Oj, många frgor på en gång. Önskar dig en bra torsdag, trots regn och stormbyar!

Elisabeth Källblad sa...

Det var en bra tanke Della, det om ljuset på handen! Jag har ljusat upp hela bilden i bildbehandlingen och borde vari mer uppmärksam på att det kanske kunde bli för ljust närms ljuset!

Men sen tror jag inte jag är ute efter tips, utan mer om hur ni andra upplever bilden. NÅgot ni tycker är fint och något ni tycker skulle kunna vara annorlunda. Att känna kräver ingen teknisk kunskap och det är det som är grejen. Att få ihop känslan med tekniken. Typ... Om du fattar, eller har jag snurrat in mig alldeles?

Elisabeth Källblad sa...

Bonnfrua, givetvis har du faktiskt rätt med att du har sidoljus! Men i min värld när jag skrev kommentaren så blev det tvärtemot traditionellt fönsterljus när man tänker porträtt, och det felet gjorde jag. Får skylla på att jag var trött.

Scott Kelby har skrivit massor av böcker, vilken tänker du på så får jag se om jag kan följa din tankegång bättre?

Genom att begränsa ljuset från källan (avskärma en del av fönstret så att det riktas enbart på flaskan) och inte ha något annat ljus inne på toan. Sen exponeringsmäter du på det ljusaste på flaskan och vips ska då toan bli mörk! :-)

Tack för att du tycker det är kul. Det gör jag med!
Nej,ingen logga, jag är som sagt nybörjare med sådant här. Men det borde kanske inte vara svårare än ett foto... Vet du hur man gör?

Bonnfrua sa...

Hej igen!
En ny omgång med fotografering inne på toan med kamerans handbok till hjälp, bild upplagd. Jag försökte följa dina råd (och Dellas att räta upp bilden men inte AnnaKK:s då jag inte har ngt grönt att spänna för fönstret). Det blev en annan känsla i bilden och jag har lärt mig nya saker idag: exponeringsmätning!

Du undrade över vilken S Kelby-bok jag hänvisade till, och den heter: "Digital fotografi. Lär dig yrkesfotografernas hemligheter del 1"
Jag tror jag fick den via ngn bokklubb i samband med att jag införskaffade systemkameran.

Ang logga så behövs det ju bara en bild som du tycker symboliserar kamerateknik (en kamera, ett stativ eller nåt sånt?)
och så texten Teknikutmaningen 2012 på.
Det ska nog inte vara ngt krångligt utan något som ögat fastnar på och förstår utan att behöva tänka liksom.

Snörvel, förkylningar är inget skoj!

Arto sa...

Hej
Försenat men ändå.
Mina bilder:
http://artodesign.blogg.se/2012/january/fonsterljus.html

Arto

Arto sa...

Hej Elisabeth
Kul grej med teknikutmaning 2012.
Skall försöka vara med så mycket det går.
Nu till dina bilder:
1:a
Bra ljusinfall, detaljer syns i skuggan, gillar reflexerna i ögonen. Svårt att hitta något som skulle förbättras.

2:a
Denna har bra reflexer i ögona, hennes blåa ögon framhävs.
Försök att tänka på bakgrundens färger så att de inte skapar blickfång, det ser ut som om det "kikar" fram någon över hennes axel. Kanske beskurit bilden lite mer.

Mvh Arto

Bloggintresserade